Zöldborsó vetése konyhakertben
1 videó és 1 recept
Zöldborsó vetése konyhakerti körülmények között az egyszerűsége ellenére is sokaknak kihívást jelenthet. Ebből a cikkből megtudhatod hogyan vesd el helyesen.
Gyerekkorom óta imádom a borsót, nem csak frissen szedve, majszolgatni, hanem vetni és nevelgetni azt. Ahogy a borsószem kicsirázik, szár lesz belőle, majd termő nővény. Ez mind látványos és szép dolog.
Zöldborsó jellemzői
- a borsó vetése nem igényel különösebb szakértelmet és eszközkészletet;
- a borsó leginkább a mélyrétegű, meszes, jó táperőben levő vályogtalajokon szeret lenni;
- én például azért is szeretek borsót ültetni, mert a gyökerén élő baktériumok közreműködésével gyűjti a nitrogént, emiatt a másodveteményeknek nitrogénben gazdag táptalajt hagy maga után;
- vízigényes növény, de megél öntözés nélkül is, de az ésszerű öntözéssel bőséges termésre számíthatunk.
Zöldborsó vetéséhez szükséges
- eszközök: kapa és kerti kesztyű (ajánlott);
- lehetőség szerint minél frissebb vetőmag;
- megfelelő fénnyel ellátott helyszín;
- ültetéséhez szükséges megfelelő talaj.
Zöldborsó vetési ideje
- hidegtűrő növény, ezért a tavaszi vetések sorát vele érdemes kezdeni;
- a magja már 3-4 °C-on is kicsírázik, és a kikelt növények 4-5 °C-os fagyot is elviselnek, illetve, ha elfagytak, később újra kihajtanak;
- a nagy meleget és azzal együtt járó vízhiányt azonban együtt nem viseli el a borsó, ezért aki a korai vetést elmulasztotta, akkor utána már ne kísérletezzen vele.
Zöldborsó vetése
A sortávolság 12-25 cm között szokott mozog aszerint, hogy milyen magasra növő fajtát termesztünk, az alacsony növésűeket sűrűbben, a magasabbra kapaszkodókat ritkábban vessük. A magok legalább 5-6 cm mélyen feküdjenek a talaj felszíne alatt. Minden borsót gondosan el kell vetni, nehogy madarak egyetlen felszínen maradt borsószem miatt odaszokjanak és kikaparják a többit.
További információk a honlapomon ide kattintva.
Ajánlom figyelmedbe további cikkeimet, témáimat:
- Ha érdekelnek a kertészkedéssel kapcsolatos cikkeim, akkor kattints ide!
- Ha érdekelnek az újrahasznosítással foglalkozó cikkeim, akkor ide kattints!