Szilveszteri tűzijáték káros hatásai

Betiltanád a szilveszteri tűzijátékozást?

Kit érdekel egyáltalán a szilveszteri tűzijáték káros hatásai?  Csak egyszer egy évben, igaz? Az év utolsó napján ismét odacsapunk a Földnek.

Ismét eljött az év vége és vele együtt szilveszter ünnepe is. Ilyenkor sokan hatalmas bulival és szilveszteri tűzijátékozással búcsúztatják az óévet. Ezen a napon a balesetek,  az elkóborolt állatok és a detoxikálókba jutók száma kiugróan magas értéket mutat. Mindez köszönhető annak, hogy a figyelmeztetések ellenére sem vagyunk eléggé óvatosak.

Tudom, hogy ez egy nagyon megosztó téma, de vegyük szépen sorjában milyen környezetkárosítással jár, ha szilveszteri tűzijátékozásra adjuk a fejünket.

Ezért egy videó erejéig összefoglaltam a Youtube csatornámon a féktelen újévi ünneplés káros hatásait:

Zajszennyezés

Talán ez az ami leginkább megosztja az embereket a szilveszteri tűzijátékozással kapcsolatban. Ilyenkor olyan az ember érzése, mintha kitört volna a 3. világháború.

Robbantgatások, durrogtatások, rémülettől ugató kutyák, mindenkit felébreszt, még a holtakat is.

A babonák szerint az óév esti zajkeltés, lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket. Ennek modern megfelelője a zajos szilveszteri tűzijáték. A tevékenység elszenvedői az állatok, emberek, akiket rendre felzaklatnak az ilyenkor hallható hanghatások.

Hulladékszennyezés

Talán ez az amivel kapcsolatban a legkevesebb tájékoztatást kapjuk annak ellenére, hogy mit kezdjünk szilveszteri tűzijátékozásunk maradványaival

 szilveszteri-hulladek.jpg

Sőt, aki tudatosan kidobná annak sincs sok lehetősége, csak a kommunális kuka. A tűzijáték felépítése szerint a robbanó része nehézfémekkel teli, ami veszélyes hulladéknak minősül, de a veszélyes hulladékgyűjtő helyeken nem veszik át. Erről függetlenül a csomagolás, meg az éppen megmaradt papír elemek mehetnek a szelektívbe, de csak akkor ha nem szennyezettek.

Levegőszennyezés

Nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy a tűzijátékok rendkívüli mértékben szennyezik a levegőt. A tűzijátékok elrobbanás során nehézfémek és más toxikus vegyületek kerülnek a környezetbe. Ezek az anyagok hosszabb ideig megmaradnak a levegőben és utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik.

Több napig is szennyezett maradhat a környezet, ami függ tűzijáték fajtájától, az időjárástól is.

Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár rákos megbetegedéseket is. A tűzijátékok káros hatásaitól akkor tudunk mentesülni, ha nagy ívben elkerüljük azokat és szilveszter másnapján nem tartózkodunk hosszú ideig a szabadban. Ez az időszak különösen káros az idősekre, és a gyerekekre is.

Balesetek

Szilveszter előtt  minden tűzijátékozó figyelmét felhívják arra, hogy mindenki tartsa be a balesetvédelmi előírásokat. De ennek ellenére is évről évre leszakadt ujjpercekről, felgyulladt tujákról, kiégett nádasokról vagy éppen leégett házakról szólnak a híradások szilveszter másnapján. Mindez a felelőtlenül használt pirotechnikai termékek okán.

 napos-csibe.jpg

Például 2018 szilveszterén egy eltévedt tűzijáték miatt lángra kapott egy körülbelül 200 000  négyzetméter alapterületű, csirketartásra használt épület Vasszécsenyben, ahol a tűzben az épület megsemmisült és a benne lévő húszezer naposcsibe elevenen szénné égett.

Szilveszteri tűzijáték káros hatásai kapcsán az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként te betiltanád a szilveszteri tűzijátékozást?

Válaszodat írd meg a videóm alá, mert érdekel engem! Köszönöm!

Korábbi cikkeim ide kattintva elérhetőek.