Poloska van a kertedben? Tuti tipp az invázió ellen!

Létezik poloska elleni szer? Sokan teszik fel ezt a kérdést a kertészkedési csoportokban, de még a vegyszernél is van jobb megoldás.

A poloska invázió ellen többféleképpen lehet felvenni a kesztyűt. Én az alábbi videómban bemutatom a legegyszerűbbet és a leggyorsabbat, amellett, hogy ez egyben a leghatásosabb is.

 

Hazánkban az 2000-es évek elején találkoztattunk velük először, azóta már az egész országban elterjedtek és jelentős kárt okoznak a kertészeti és szántóföldi kultúrákban, de szinte minden növényben.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szebenyi Péter • öko (@szebenyipeter) által megosztott bejegyzés,

Honnan származnak a poloskák?

Annak ellenére, hogy javarészt a melegebb, trópusibb éghajlatról származnak képesek túlélni a kőkemény téli fagyokat is. A legtöbbjük a -15 fokot bőven átvészeli. Olyan helyekre húzódnak be, ahol a “kintinél” melegebb van: repedésekbe, korhadt fatuskókba, az avarba vagy beássa magát 30-40 centire a talajba, illetve az ember alkotta épületekbe is elbújnak.

A petéik a minusz 50 fokot is könnyedén átvészelik. A petéik a mínusz 50 fokot is könnyedén átvészelik.

Vegyszermentes megoldás a poloskák ellen

Azért kezdtem el otthon kertészkedni, hogy vegyszermentes zöldségeket fogyaszthassak. Ennek ellenére a poloskák ellen többféle vegyszert kipróbáltam, volt ami részben bevált, de csak rövid időre. Emiatt is döntöttem úgy, hogy poloska elleni szer helyett kipróbálom ezt a videóban látható manuális vegyszermentes módszert.

Vadászd le a poloskákat!

Minden reggel és este locsolás vagy kertápolás közben levadászom a poloskákat. Amihez csupán a türelemre, egy kézi kerti szerszámra és némi vadászösztönre van szükséged, na és persze kézügyességre. Mindössze annyi a dolgunk, hogy határozott mozdulattal szétnyomjuk lecsapjuk a poloskát és gond egy száll se. A rend kedvéért minden reggel és este rendszeresen teszek egy körjáratot a kertemben, de már olyan is előfordult, hogy éjszaka csaptam oda a poloskáknak. A körjárat alkalmával szépítgetem a kertemet, kacsolom a paradicsomaimat, vagy eltávolítom a beteg leveleket a nővényekről.

Konklúzió, amiért ezt a módszert ajánlom

A kártevő rovatok manuális levadászása azért is előnyös, mert a vegyszeres kezeléshez képest csak az adott életforma pusztul el. Ha kegyesek vagyunk. akkor kíméletlenül gyorsan lecsapjuk a poloskákat. Így nem hagyjuk szenvedni az élőlényeket. Poloska elleni szer így szerintem felesleges. Ezzel a technikával már három éve szinte alig van poloska a kertemben.

Bízom benne, hogy minél többen poloska elleni szer helyett inkább ezt a manuális, vegyszermentes, bio módszert választják. Nekem bevált.