Húsvét 2019-ben hulladék nélkül? Íme 5 tipp!

A húsvét 2019-ben is a kereszténység legnagyobb ünnepe, de mint minden ünnep alkalmával, ilyenkor is rengeteg hulladékot termelünk, sokszor feleslegesen.

husvet-2019-hulladek-nelkul.jpg

Ennek a mennyiségnek a csökkentésében szeretnék segíteni mindazoknak, akiknek Jézus feltámadása nem csak a 4 napos hosszú hétvégével egyelő. De kezdjük is az elején, miről is szól a Húsvét?

A Húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep és egyben a tavaszköszöntés ünnepe is. Húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük, aki a Biblia szerint – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.  A húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul.

A húsvét 2019-i alkalmával is a több évszázados hagyományok dominálnak: nagyböjt, készülődés az ünnepre, locsolkodás.

Készülődés az ünnepre, avagy a hozzávalók beszerzése.

A 40 napos nagyböjt végével ismét hús kerül az asztalra – kivéve a vegetáriánus-és vegánoknál – az ünnep alkalmával az úgynevezett húsvéti kötözött sonka.

husveti-sonka-2019.jpg

Ha igazán hulladékmentesen, hulladék nélkül szeretnénk beszerezni a húsvéti sonkánkat, érdemes magától a termelőtől beszerezni. Több dolog miatt is:

  1. ha ismerjük a termelőt, akkor biztosak lehetünk a minőségben,
  2. a bolthálózatokba jutó termékek legtöbb esetben nem a legjobb minőségűek,
  3. minimális hulladéktermeléssel jár, sőt, ha megfelelő tárolóedényekbe tesszük, garantált a hulladékmentesség.

A húsvéti tojásnak szánt tojás beszerzése a sonkához hasonlóképpen történjen, a termelőtől szerezzük be, ha lehetséges.

Korábbi cikkeim ide kattintva megtekinthetőek.

Díszek az ünnepre, hagyományos tojásfestés

Az ünnep nem lenne teljes az ünnepi díszek nélkül és a jól bevált hagyományos tojásfestés se maradhat el. Törekedjünk arra, hogy másod-nyersanyagnak számító hulladékot hasznosítsunk újra kreatív módon (például kartondoboz, többféle színes papír, miegymás). A kreativitásunk szab csak határt a kézzel elkészített díszeinknek.

Tojásfestés hagymahéjjal

Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Pár hozzávaló segítségével fél óra elfoglaltsággal vöröses-barnás tojásokat tudunk létrehozni az ünnepi asztalra.

tojasfestes-hagyma-hajjal.jpg

Hozzávalók

  • Termelőtől vásárolt tojások
  • Vöröshagymahéj
  • 1 evőkanálnyi ecet

Mindösszesen annyi dolgunk van, hogy megfelelő főzőedénybe helyezve az alkotóelemeket, a tojásokat megfőzzük, amikre tetszés szerint mintákat is tehetünk.

tojasfestes-hagyma-haj.jpg

Locsolkodás húsvétkor? Naná, de ne kölnivel, hanem vizes vödörrel.

Ez lenne a személyes kedvencem húsvétkor, amit nem kölnivel, hanem szívem szerint teli vizes vödörrel oldanék meg barátnőm, női családtagjaim és kedves hölgyismerőseim “nagy” örömére.

husvet-2019-locsolkodas.jpg

Népviseletbe öltözött fiatalok locsolkodnak Hollókő ófalujában – Fotó: MTI/Komka Péter

Gyerekkoromban még nagy divatja volt, de úgy tapasztalom az utóbbi évtizedekben szépen lassan visszaszorult ez a hagyomány. Falun nőttem fel, ahol gyermekként házról házra jártunk hímes tojás és némi jutalom fejében locsolkodni.

A hulladékmentes húsvét 2019-ben aktuálisabb, mint gondolnánk.

Abban a korban, ahol a legtöbb ünnepet behálózta a kapitalista fogyasztói társadalom. Ez ellen csak úgy tehetünk, hogy minimalizáljuk a vásárlásainkat, hogy tényleg csak a legszükségesebbekre költünk, és ahol lehet csökkentjük, a hulladéktermelésünket.

Jézus több mint 2000 évvel ezelőtt feláldozta értünk az életét. Nagypénteken halt meg és harmadnapra feltámadott. Ezt sose feledjük, de vajon a mai ember mit tesz a világért és az emberi civilizáció fennmaradásáért?


Köszönetnyilvánítás

Köszönöm a szakmai közreműködést a cikk elkészítésében, Tóth Andinak, a Magyarország zero waste háziasszonyának.