Komposztálás szabályai

Minden, amit tudni érdemes

A komposztálás szabályai egyszerűbbek, mint sokan elsőre gondolják. Ebben a cikkemben összefoglaltam a kiváló komposzt készítésének titkát.

Ha rendszeresen kertészkedsz vagy a konyhában aprítod a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor számodra is érdemes elmélyülni a komposztálás tudomámyában. Kezdjük is az elején!

Mi az a komposzt?

Definíció szerint a kertben vagy lakásban termelt zöldhulladékból keletkezett szerves anyagok oxigén jelenlétében végbement korhadásszerű bomlás végterméke, a komposzt.

komposztalas-szabalyai.jpg

A folyamatot mikroorganizmusok,  különböző életformák, például a földigiliszták, csigák, különböző férgek, gombák is segítik. Az így elkészült komposzt egy igen összetett, komplex anyag, amiben rengeteg tápanyag található.

Komposztálás pozitív hatásai

  • tisztább levegőn élhetünk, hiszen a zöldhulladék elégetése helyet helyben komposztálva nem keletkezik füst és a benne lévő káros anyagok;
  • a helyben való komposztálással csökkentjük a szeméttelepekre jutó hulladék mennyiségét. A lakossági hulladék szempontjából ez 20-30%-os csökkenést jelenthet;
  • csökkenthető vele vagy teljes mértékben elhanyagolható a műtrágyafelhasználás;
  • nincs szükség zöldhulladék elszállításra és így a közúti szállítással járó CO2 és további káros anyag kibocsátás sem áll fent;
  • mezőgazdaság számára is kiváló tápanyagforrás.

Házi komposztálás szabályai

Komposztálás feltételei kertben:

A helyben való komposztálás a legjobb megoldása a keletkezett biológiailag lebomló zöldhulladékot környezetkímélő felszámolására és a szerves anyagok körforgásban tartására, amihez az alábbi feltételek teljesülésére van szükség:

  • megfelelő hely kiválasztása: ne legyen se túl nedves, se túl napos helyen. A legjobb választás félárnyékos helyszín és a jó megközelíthetőség;
  • levegő: a levegőben lévő oxigén nélkül nem történik meg a komposztálás, emiatt jó szellősen kell hagyni a komposztunkat: tudjon “lélegezni”;
  • élőlények: ők itt is a barátaink, kezdve a különböző mikroorganizmusoktól egészen a földigilisztáig. Mind mind segítik a zöldhulladék komposzttá válását;
  • alapanyagok: Itt a zöld és barna növényi maradványok 3:1 aránya számít;
  • víz: ügyelni kell a komposzt nedvességtartalmára, nem lehet túl vizes (akkor rohadni fog), de túl száraz sem (szinte megállnak a folyamatok);
  • hőmérséklet: a komposztálás hőfejlődéssel járó folyamat, de nem egységesen történik a komposztunkban. Emiatt időszakosan át kell forgatni a komposztáló láda tartalmát;
  • idő: a türelem komposztot terem. Normál esetben a komposztálás szabályai szerint ez közel 1 éves folyamat, de a diólevél esetében ez akár másfél év is lehet (növekedési hormonok felszívódása miatt).

Olvasd el a teljes cikkemet: Komposztálás szabályai – Minden, amit tudni érdemes